Een nieuwe folder met nieuwe aanbiedingen.

Deze folder is geldig van 7 mrt. 2024 t/m 1 apr. 2025.

Tuinhout

Hier vindt u de meeste gestelde vragen over Tuinhout.

Hout of composiet?

De belangrijkste reden om voor composiet te kiezen is voor veel mensen de duurzaamheid. Composiet rot niet, is redelijk kleurvast en eenvoudig te onderhouden.

Komen de afbeeldingen op de site 100% overeen met de werkelijkheid?

Wij doen ons uiterste best om een zo goed mogelijke weergave van de werkelijkheid te geven. Helaas is dit niet altijd mogelijk, vooral niet in het geval van hout. Omdat hout een natuurproduct is, kunnen dingen als kleur en aantal kwasten licht afwijken van de getoonde afbeelding.

Hoe voorkom ik dat geïmpregneerde schuttingen vaal en grijs worden?

Hout verweert en wordt grijs onder invloed van (onder andere) zonlicht. Je beschermt zachthouten schuttingen door ze af te werken met beits.

Tuinhout vertoont in de zomer nogal wat scheuren, kan dat kwaad ?

Nee, dit kan geen enkel kwaad. Door de natuurlijke werking van het hout kunnen scheuren ontstaan (in lengterichting) en doen niets af aan de kwaliteit of sterkte van het hout. Bij vochtige weersomstandigheden trekken de scheuren veelal weer dicht.

Er zitten kleine boorgaten in mijn houtwerk, kan dit kwaad ?

Deze zogenaamde “pin holes” zijn veroorzaakt door kleine hout etende insecten. Voordat de boomstam tot eindproduct is verwerkt zijn deze insecten gedood. Dit heeft dus niets te maken met houtworm en kan dus geen kwaad.

Kan ik een scherm direct op de grond plaatsen?

Wij adviseren u de schermen vrij van de grond te plaatsen om houtrot te voorkomen.

De planken vertonen scheuren. Is dat normaal?

Hout is een natuurproduct dat onder invloed van bijvoorbeeld de klimatologische omstandigheden kan krimpen en uitzetten. Hierdoor kunnen scheurtjes ontstaan. Deze scheurtjes zijn niet te voorkomen, maar beinvloeden in principe de kwaliteit van het hout niet.

Het hout vertoont hars. Is dat normaal?

Door de natuurlijke eigenschappen van naaldhout kan het hout hars bevatten. Dit is een normaal verschijnsel. U kunt eventuele druppels voorzichtig wegschrapen of met terpetine verwijderen.

Moet ik geimpregneerd hout onderhouden?

Het is voor de weerstand tegen aantasting niet nodig om verduurzaamd (geïmpregneerd) hout later nog te behandelen. Verduurzaamd hout is onderhoudsvrij. Na verloop van tijd zal ongeschilderd hout van kleur veranderen door de invloed van ulraviolet in het zonlicht en op vochtige plaatsen kan een groene algenaanslag ontstaan.

Er is kleurverschil zichtbaar op het hout, is dit normaal?

Bij het verduurzamen (impregneren) worden diverse kleurpigmenten in het hout ingebracht. Afhankelijk van het hout en van de opslag komen deze pigmenten boven. Deze kleurverschillen zullen o.i.v. zonlicht langzaam verdwijnen.

Waarom moet hout worden verduurzaamd?

Hout is een natuurlijk materiaal en wanneer het in aanraking komt met grond en water wordt het snel aangetast en verrot het binnen enkele jaren. Door verduurzamingsbehandelingen gaat het veel langer mee.
 

Hoe verwijder ik schimmel wat op het hout zit?

Schimmel komt soms voor doordat er in de pallet te weinig luchtbeweging is. Echter zodra het product weer opgedroogd is, kunt u de schimmel simpelweg afvegen.

Wat is de levensduur van hardhout?

Om houtsoorten te vergelijken zijn duurzaamheidklassen in het leven geroepen. Dit is een methode waarbij iedere houtsoort wordt getest bij grondcontact. Zie hieronder de indeling in duurzaamheidklassen en levensduur.

Duurzaamheidklasse 1: 25 jaar en langer
Duurzaamheidklasse 2: 15 tot 25 jaar
Duurzaamheidklasse 3: 10 tot 15 jaar

Wordt al het hout grijs?

Door weersinvloeden als zon, regen en wind worden alle (hard)houtsoorten na verloop van tijd grijs. Vooral onder invloed van de zon zal het hout snel vergrijzen. Dit proces is onomkeerbaar, wel kan gebruik gemaakt worden van speciale bangkirai olie voor hardhout of tuindecoratiebeits voor geimpregneerd hout. Door bankirai olie op een hardhout plank of balk te smeren, wordt kleurpigment aan het hout toegevoegd. Tevens zijn er diverse kleuren hardhoutbeits verkrijgbaar. Voor geimpregneerd hout of douglas hout zijn er beitsen in neutrale tinten en andere tinten verkrijgbaar. 

Verschil tussen hardhout en geïmpregneerd hout?

Hardhout gaat 25 jaar of langer mee. Met name voor uw schuttingpalen die in de grond staan adviseren we hardhout. Geïmpregneerd hout heeft, ondanks dat het onder hoge druk vacuüm wordt geïmpregneerd, een kortere levensduur van 10 tot 15 jaar.

Kan al het hout kromtrekken?

Ja, alle hout kan kromtrekken. Bij geschroefde toepassingen in hardhout is het gevaar op kromming relatief kleiner.

Wat betekent "werken" van hout?

Tuinhout krimpt en zwelt (dat is werken) tengevolge van wisselende weersomstandigheden. De maten die op de producten staan zijn dus nooit exact. De werkelijke maat wijkt enigszins af. Bovendien moet er rekening mee gehouden worden dat tuinhout ook na montage moet kunnen werken.

Wat zijn donkere verkleuringen?

Dat zijn watervlekken. Hier betreft het een optisch gebrek, dat niet te voorkomen is. De stabiliteit of houdbaarheid wordt hier niet door beïnvloed. Kleuren of het behandelen met een messingborstel is een eenvoudige en efficiënte tegenmaatregel.

Wat betekent "bloeden" van hout?

Door het toepassen van onbehandeld hardhout in de buitenlucht kan het voorkomen dat de inhoudstoffen uitlopen.

Wanneer gebruik ik paalpunthouders?

Bij een ondergrond waar het moeilijk is om in te graven is het gebruik van paalpunthouders een uitkomst.

Welke steunpalen adviseren jullie?

Gebruik bij voorkeur hardhouten steunpalen.Deze hebben een zeer lange levensduur van meer dan 15-20 jaar.

Wat is het voordeel van een schutting?

Het grote voordeel van een schutting is dat de tuinafscheiding gelijk de juiste hoogte heeft. De meeste mensen geven de voorkeur aan begroeiing, maar begroeiing heeft als nadeel dat het eerst nog geen volwaardige tuinafscheiding is. Voor het kopen van bomen op de juiste hoogte moet u meer geld neertellen. Een ander voordeel van een schutting is dat het in vergelijking met bomen onderhoudsvriendelijker is. Een groot nadeel van een schutting is dat het vaak een killer uiterlijk geeft. Een tuin dat in ingesloten door bomen, lijkt groter er ziet er aangenamer uit

Geeft een schutting minder geluidshinder?

Vaak wordt gedacht dat een schutting geluidshinder wegneemt, maar dat gaat alleen op als de schutting volledig dicht is. Houten of rieten schuttingen hebben soms zoveel kieren dat er praktisch geen geluidsreductie wordt bereikt. Zeker als een doorgaande weg verderop gelegen is komt het geluid snel over de schutting tenzij die erg hoog is.

Welke regels zijn er voor schuttingen, heggen en andere afscheidingen?

Als een schutting, heg, muur of andere afscheiding tussen uw tuin en die van de buren precies op de erfgrens staat, is deze gezamenlijk eigendom van u en uw buren. Dat betekent dat u allebei (in overleg) verantwoordelijk bent voor het onderhoud, het schoonhouden en eventueel vernieuwen van de erfafscheiding. Samen met de buren betaalt u de gemaakte kosten.

Het maakt daarbij niet uit wie deze erfafscheiding oorspronkelijk heeft neergezet. Staat de erfafscheiding helemaal aan één kant van de grens? Dan is de eigenaar van de grond waar de erfafscheiding op staat daar volledig verantwoordelijk voor.

Hoe hoog mag een schutting zijn?

Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn tenzij er andere regels zijn volgens de gemeentelijke verordening of plaatselijke gewoonte. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Wilt u een schutting van meer dan 2 meter hoog, informeer dan eerst bij de gemeente of u een omgevingsvergunning nodig heeft.