Een nieuwe folder met nieuwe aanbiedingen.

Deze folder is geldig van 7 mrt. 2024 t/m 1 apr. 2025.

Blokhutten en tuinhuizen

Hier vindt u de meeste gestelde vragen over blokhutten en tuinhuizen

Heb ik een bouwvergunning nodig voor een blokhut?

U heeft in ieder geval een meldingsplicht bij uw gemeente. de bouwvoorschriften kunnen verschillen per gemeente. Het beste kunt u contact opnemen met uw gemeente.

Wat zijn de montagevoorschriften?

 • Voor de opbouw van de blokhutten, tuinhuizen en garages is een goede ondergrond noodzakelijk.
 • Er dient een verhard waterpas fundament gereed te zijn van beton, tegels, stenen, etc..
 • Indien er fundamentbalken bij de garage of blokhut zijn gekocht dient u er rekening mee te houden dat de funderingsmaat afwijkt van de maat van de blokhut.
 • Informeer bij gebruik van de fundamentbalken naar de juiste funderingsmaat.
 • De bouwplaats dient te zijn voorzien van stroom (220V)
 • Daar waar de blokhut of garage komt te staan moet de ruimte groot genoeg zijn (maat van de blokhut of garage + ca. 50 cm rondom voor de ladders o.i.d.
 • Een mogelijke verzakking van de blokhut of garage valt niet onder de garantie!

 

Wat is een goede fundering voor een blokhut of tuinhuis?

Een sterke fundering maakt u van een 20 cm zandbed, met daarop een plateau van betontegels opgesloten met betonbielzen of brede betonbanden. De wanden van de blokhut komen te rusten op de bielzen of banden, waardoor het geheel weinig tot niet verzakt. Zorg ervoor dat u de fundering minimaal 5 cm hoger plaatst ten opzichte van het overige staatwerk, dit in verband met de regenafvoer.

Een 2e optie is om een fundering te maken van houten palen, met een houten liggers en daarop een houten vlonder gemonteerd.

Wat moet ik jaarlijks doen aan mijn blokhut?

 • Vergeet ook niet andere onderdelen regelmatig te controleren, zoals dak, hang- en sluitwerk.
 • Smeer het slot jaarlijks door met grafietpoeder.
 • Controleer uw tuinhuis regelmatig op stevigheid en of hij nog goed waterpas staat
 • Controleer altijd of er mogelijke oorzaken van vocht in contact staan met het hout, zoals mos, bladeren of grond.
 • Controleer op beschadiging als gevolg van schimmel? Verwijder het hout dan. Liever te veel dan te weinig; schimmel zit namelijk vaak dieper dan u op het oog kunt zien. Vul de gaten op met speciale houtrotvullers, en schilder het hout opnieuw.

Welke behandeling heeft een blokhut nodig?

Als u een blokhut m met blank hout besteld, dan is een nabehandeling noodzakelijk. Allereerst is handmatig impregneren zeker aan te raden. U dient het impregneermiddel (impraline) bij voorkeur aan te brengen voor de montage, waardoor U ook alle infrezingen, messing en groef kan behandelen; hier komt u namelijk later niet meer bij. Na het drogen kan u uw blokhut nog een kleur geven met verf- of tuindecoratiebeits. Uiteraard is ook de mogelijke de blokhut geïmpregneerd te bestellen.

Wat is de levertijd van een blokhut?

Wanneer de blokhut op voorrrad is bij de leverancier, dan gemiddeld 1-2 weken. Wanneer de blokhut geimpregneerrd wordt, houdt dan rekening met de volgende levertijden. Na het impregneren heeft het hout een bepaalde droogtijd nodig. Nat hout is gezwollen, waardoor met name de hoekverbindingen tijdens het plaatsen niet zullen passen.

De droogtijd van een blokhut hangt af van de houtdikte.

Een blokhut van 28 mm houtdikte heeft een droogtijd van ongeveer 4 a 5 weken nodig.

Een blokhut van 44 mm houtdikte heeft een droogtijd van 7 a 10 weken nodig.

Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij vochtig weer of vorst duurt het drogen langer, dan bij een zonnige periode.

Houdt u dus rekening voor een 28mm blokhut een levertijd van ca. 6 weken en voor een 44mm blokhut 10 weken.

Heeft mijn blokhut ventilatie nodig?

Zorg altijd voor voldoende ventilatie; dit houdt de luchtvochtigheid laag.

Welke voordelen biedt impregneren van mijn blokhut/ tuinhuis mij ?

Impregneren van uw tuinhuis of blokhut verlengt de levensduur en beschermt tegen schimmels en andere hout aantastende processen, maar het ontslaat u niet van het reguliere onderhoud aan de blokhut. Impregneren heeft geen vochtregulerende werking, alsmede geen afsluitende werking.

Kan ik mijn geïmpregneerde blokhut/ tuinhuis ook schilderen ?

Na verloop van tijd zal uw geïmpregneerde blokhut gaan verweren. Alle geïmpregneerde blokhutten/ tuinhuizen zijn dan ook overschilderbaar in elke door u gewenste kleur. Impregneren garandeert geen wind en waterdichte afsluiting van de wanden. Na het schilderen zal dit wel het geval zijn.

Wanneer kan ik het beste mijn blokhut beitsen?

Als na verloop van tijd de eerste laag verf of beits gaat verweren, schilder dan de boel opnieuw. Als de verf of beits er zelfs bijna helemaal af is, schuur dan de planken goed op, breng opnieuw grondverf aan en vervolgens één of twee lagen houtverf of beits.