Een nieuwe folder met nieuwe aanbiedingen.

Deze folder is geldig van 7 mrt. 2024 t/m 1 apr. 2025.

Natuursteen kenmerken

Natuursteen kenmerken
 • Tegels met een geschuurd, verzoet of gepolijst oppervlak zijn gevoelig voor krasvorming.
 • Bij de meeste natuursteensoorten en vooral kalksteen tegels zoals travertin en hardsteen welke verzoet zijn, en in tuin en terras verwerkt worden, zal de glans na enige tijd onder invloed van UV-straling en zure regen afnemen/verdwijnen. Tevens zal hierdoor de kleurstelling enigszins verbleken.
 • Tegels, die donker van kleur zijn, kunnen in de zomer zeer warm worden. Houd hiermee rekening bij de verwerking rondom een zwembad of als tafelblad!
 • De bewerking van het oppervlak van natuursteen tegels uit Azië gebeurt bijna altijd handmatig. Dat betekent dat bij verzoete tegels lichtere of donkere plekken en draaiingen kunnen voorkomen. Bij buitengebruik zullen deze kleurverschillen naar elkaar toetrekken. Dit komt doordat de tegels met de hand met water geschuurd worden waarbij niet zichtbaar is welke plaats meer of minder bewerkt is. Over deze eigenschap kan niet gereclameerd worden.
 • Bij de grotere afmetingen zoals 80x80, 90x90 en 100x100 kunnen de oppervlaktes licht schotelvormig zijn. Dit komt doordat er bij deze afmetingen vanuit 2 zijden naar elkaar toe gezaagd wordt en deze niet exact op elkaar uitkomen. Dit wordt vervolgens egaal geschuurd waardoor schotelvorming kan ontstaan. Dit dient te worden geaccepteerd als een eigenschap van de tegels.
 • Travertin en marmer zijn kalksteentegels welke nooit verwerkt mogen worden in beton. Bij deze soorten dient men een goed drainerende stabilisatie te gebruiken (goed gemengd zand/cement mengsel van 1 deel trascement met 5 à 6 delen zand) en deze zeker niet nat verwerken of te verwerken in een zand op split laag. Overleg met uw plaatser voor deze.
 • Een leisteen tegel in de geschuurde uitvoering kan een schotelvormig oppervlak hebben, aangezien de tegel in de uitgangsvorm in een breukruwe uitvoering is.
 • Tegels met een gevlamd oppervlak hebben altijd vlambanen in het oppervlak aanwezig. Ook kan het incidenteel voorkomen dat er nog enkele zaagsneden zichtbaar zijn (en haarscheuren ten gevolge van het verwarmen).
 • Natuursteen tegels kunnen altijd haarscheurtjes bevatten. Deze komen vooral voor in hardsteen uit China en Vietnam. Ook kan het incidenteel voorkomen bij Chinees basalt en gevlamd graniet. Dit is inherent aan de steensoort.
 • Bij leisteen soorten is het mogelijk dat er tijdens een vorstperiode schilfers los springen vanuit het oppervlak. Dit is een gevolg van de eigenschap van leisteen als gelaagde steensoort. Tevens komt het veelvuldig voor dat gezaagde leisteen tegels uit China en India geen haakse hoeken (90°) hebben.
 • Bij zwarte leisteen tegels is er kans dat er tegels onder invloed van ertsinsluiting tussen de leisteen lagen gaan oxideren. Bij niet kalkhoudende soorten kunnen deze vlekken met een roestomvormer verwijderd worden.