Een nieuwe folder met nieuwe aanbiedingen.

Deze folder is geldig van 7 mrt. 2024 t/m 1 apr. 2025.

Stappenplan tuin

Stappenplan tuin

Stap 1 Wat wilt u?

Zet uw wensen op papier. Neem hier gerust de tijd voor en zorg dat u niets overslaat. Het is eenvoudiger en voordeliger om bij de aanleg van de tuin meteen een schuurtje te plaatsen, dan om dat achteraf nog te doen. Gebruik onze wensenlijst, zodat u niets vergeet.

Stap 2 Wat is uw stijl?

De stijl van uw tuin laat zien wat u mooi vindt. Een voortuin geeft daarnaast een eerste indruk aan de buitenwereld. Bij een goed ontwerp is de stijl ook toegesneden op het perceel. Doe ideeën op door andere tuinen te bekijken, door tijdschriften en tuinontwerpboeken te lezen. Of kijk eens bij onze inspiratietuinen.

Stap 3 Lijn en vorm

Lijnen zorgen voor overzicht. Ze bepalen mede het beeld van de tuin, terwijl vormen de ruimte ertussen opvullen.

Enkele basisregels:

  • Ronde lijnen en ovale vormen - informele of landelijke uitstraling
  • Rechte lijnen, vierkanten en rechthoeken - formele of moderne uitstraling

Stap 4 Evenwicht en verhouding

De tuin moet in verhouding zijn met het perspectief. Een hoge haag dicht bij het huis kan heel dominant lijken, terwijl hij aan het eind van de tuin beter op zijn plaats lijkt. Een symmetrisch patroon zorgt voor evenwicht.

Stap 5 De eigenschappen van uw tuin

Ga eerst na wat uw tuin te bieden heeft. Denk hierbij aan:

  • Zonnig en warm
  • Gehele dag of deels schaduw
  • Heuvelachtig of vlak
  • Schitterend uitzicht
  • Last van inkijk of een blinde muur

Stap 6 Het inrichtingsplan

Door een ontwerp op papier te zetten, wordt u gedwongen alle opties te overwegen. Het helpt u de plus- en minpunten ervan te zien, voordat uw plannen zijn gerealiseerd. Een ontwerp geeft een idee van wat het allemaal gaat kosten en de materialen die u nodig heeft.

Stap 7 Materialen kiezen

De belangrijkste les bij het kiezen van materialen is: minder is meer. Kies één of twee verschillende harde materialen en zorg dat die passen bij de stijl van de tuin.

Stap 8 Gebruik van kleur

Een tuin biedt veel kleur, maar voornamelijk groene tinten. Bloemen en bloeiende planten kunnen hier accenten in aanbrengen. Ook bij de keuze van de materialen is het belangrijk rekening te houden met het kleurenpallet in uw tuin.

Stap 9 Het beplantingsplan

De beplanting is een ingewikkelder zaak. Combineer de kleuren, vormen en texturen van de planten zo, dat ze in harmonie zijn met de gewenste stijl. Houd rekening met bloeitijd en de manier waarop planten groeien en ontwikkelen.

Stap 10 Het verlichtingsplan 

Natuurlijk wilt u ook ’s avonds genieten van lange zomeravonden op uw sfeervolle terras. Verlichte paden en mooi uitgelichte hoeken of bomen maken ’s avonds het verschil in uw tuin.

Een goed doordacht verlichtingsplan mag daarom niet ontbreken.