Witte uitslag op beton: wat is het en wat kun je ermee?



Hoe ontstaat witte uitslag?
Beton bestaat uit zand, grind, cement en water – allemaal natuurlijke materialen. Tijdens of na de productie kan het cement reageren met water, waardoor kalk vrijkomt. Deze kalk komt via minuscule poriën naar het oppervlak en reageert met lucht (CO₂). Het resultaat: een witte waas of vlekken op het betonoppervlak.
Sommige producten zijn hier wat gevoeliger voor dan andere, vooral:
- Zwart en grijs beton
- Beton met kleurstoffen
Dit zijn geen productiefouten, maar natuurlijke reacties. Daarom accepteren wij op dit punt geen klachten.
Wat kun je doen tegen witte uitslag?
Eigenlijk niets – behalve geduld hebben. De witte aanslag lost vanzelf op onder invloed van regen en lucht. Je kunt het proces eventueel versnellen door het oppervlak nat te houden, maar het beste is om de natuur zijn werk te laten doen.
Hoe verwijder je kalkuitbloei?
Helemaal verwijderen lukt dus niet. Maar je kan het wel sneller laten verdwijnen met WS kalkuitbloei verwijderaar. Dit is geschikt voor oppervlakken van beton en minerale bouwstoffen. Hiermee wordt alleen het oppervlak behandeld. Het middel geeft dus geen garantie dat kalkuitbloei niet meer zichtbaar zal zijn, maar zorgt er alleen voor dat de uitslag sneller weggaat. Lees voor gebruik altijd de verpakking en volg de voorschriften op.
Liever geen witte uitslag?
Kies voor keramische tegels!
Keramiek bevat géén cement, dus ook geen kalk. Hierdoor heb je nooit last van witte uitslag. Daarnaast zijn keramische tegels kleurvast, krasbestendig en onderhoudsarm – perfect voor wie van gemak houdt.
Heb je vragen over onze betonproducten of ben je benieuwd naar het verschil met keramiek?
We adviseren je graag en helpen je de juiste keuze te maken voor jouw tuin!